[ Annons ]

Publicerat 29 oktober, 2015

Snart jäser det av nytt liv i det gamla bageriet

Här sker förtätning i liten skala. Att omvandla lokaler till nya bostäder har blivit allt mer intressant för bostadsrättsföreningar.

Doften av nybakat har ersatts av doften av nybyggt. Om en dryg månad flyttar de nya medlemmarna in i det gamla bageriet. När Fastighetstidningen hälsar på är bygget i full gång. Fast i sanningens namn var det rätt länge sedan som det gick att köpa färska bullar över disk här.

[ Annons ]

– Kåken byggdes 1947. Då fanns det ju en närservice på ett helt annat sätt här i kvarteren. Men den marknaden försvann ju på  åttiotalet. Efter försök att bland annat etablera en pizzeria hyrdes lokalerna ut till en mindre VVS-firma, berättar Kristian Nielsen.

Han är ordförande i Brf Gradsågen 2, i Stockholmsförorten Gubbängen, som nu alltså ska få ett tillskott – en fyra i två plan med stora fönster på tre sidor, högt i tak och en liten uteplats.

– Men så avled VVS-firmans ägare förra året. Vi stod där med rätt nerslitna lokaler som vi inte visste riktigt vad vi skulle göra med. Vi insåg att det skulle krävas en rätt omfattande renovering – faktiskt stod de jättestora gamla bageriugnarna fortfarande kvar – om vi skulle kunna få en ny hyresgäst, säger Kristian Nielsen.

Åke Petterson på företaget Make Space pekar ut var ugnarna stod. Lite för opraktiska för en modern familj. Istället byggs ett modernt kök i den gamla butiksdelen.

– Det fanns en hel del gamla detaljer kvar, men det mesta var för gammalt och svårt att behålla. Dock är det samma ledstång i trappan ner till
bottenvåningen, säger Åke Petterson.

Där det förut var lager och omklädningsrum blir det nu två avskilda rum. Perfekt får tvåbarnsfamiljen. Åke pekar på det högt sittande fönstret.

– Här under kommer vi att bygga någon form av trappsteg. För att få godkänt bygglov måste det finnas evakueringsmöjligheter.

Utanför är marken uppgrävd för den ljusbrunn som ska släppa in dagsljus.

– Fast vi hade grävt ändå. Vi har dränerat om hela fasaden för att säkerställa att det är torrt.

Det är såklart en hel del jobb att konvertera ett gammalt bageri till en modern och attraktiv lägenhet. Att i bostadsbristens Stockholm få grönt ljus för förtätning från stadsbyggnadskontoret var inget större problem. Men frågan hur det hela skulle gå till återstod. Att bygga i egen regi och sälja direkt till bostadsrättsmarknaden kan rent ekonomiskt vara det mest fördelaktiga.

– Men det krävdes inget längre resonemang för att inse att vi varken hade tillräckligt med kunskap eller ekonomiska resurser att klara av ett så stort projekt.

En mäklare anlitades och intresset var stort.

– Faktiskt var det inte Åkes bolag som gav det högsta budet. Men för oss var det viktigt att hitta en köpare som kunde presentera en klar idé om vad de ville göra. Vi ville att det skulle bli en lägenhet som passade in bra i området, säger Kristian Nielsen.

Åke Petterson berättar hur han alltid utgår från en analys av faktorer som läge, generationsväxling, sociala och ekonomiska faktorer i området.

– För oavsett storlek på föreningen och projekt så handlar det om att utveckla bostäder som utgår från efterfrågan. Först då kan vi ta fram riktlinjer för hur vi ska utforma lägenheterna så att de uppfyller de behov och förväntningar som finns, säger Åke Petterson

Det lär inte vara något större problem att få den här lägenheten såld. Åke Petterson  menar att många storstadsföreningar inte alltid är medvetna om vilka möjligheter som finns i det egna huset.

– Ofta  tänker man bara på spektakulära vindsvåningar och inte gamla kontorslokaler och källare, när man tänker på att sälja av outnyttjade ytor. Men jag märker att det börjar komma allt fler ombyggda lokaler på marknaden.

[ Annons ]

[ Annons ]

[ Nyheter ]
[ Reportage ]
[ Krönikor ]
[ Papperstidningen ]